– Partion luottamustehtävissä on mahtavaa se, ettei tarvitse olla alan ammattilainen, sanoo Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirilehti Hepun edellinen päätoimittaja Hanna Virtanen.
Virtanen pärjäsi päätoimittajan pestissään hyvin, vaikka hänellä ei ole viestinnän koulutusta. Runsas vuosi sitten Pääkaupunkiseudun Partiolaisten viestintäministeri halusi kuitenkin tarjota viestintäryhmänsä puheenjohtajille lisää tukea, jolloin myös Virtaselle ryhdyttiin etsimään henkilökohtaista mentoria.
Mentori ei ole valmentaja, vaan hänen tehtävänään on toimia lähinnä keskustelukumppanina. Mentori ei tee päätöksiä mentoroitavan puolesta, vaan kertoo omista kokemuksistaan ja ohjaa oikeaan suuntaan.
Virtasen mentoriksi kysyttiin Maria Petterssonia, joka on tehnyt merkittävän toimittajan uran ja esimerkiksi toiminut Ylioppilaslehden ja Cityn päätoimittajana. Petterssonin mielestä idea oli loistava. Hän ryhtyi sovitun ohjelman mukaan seuraamaan ja ohjaamaan Virtasen toimintaa ja kehittymistä päätoimittajana. Toimittajien mentorointisuhde kesti noin vuoden 2013 ajan.
– Mentoroinnista on ollut minulle valtavasti hyötyä. Vaikka emme tavanneet kuin muutaman kerran, niin muistan tapaamisemme hyvin. Tapaamiset olivat minulle merkityksellisiä, Virtanen kertoo.
Työelämän viemä entinen partiolainen voi palata toimintaan mentorina
Mentorointi on vapaaehtoistyötä. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten mentorit liittyvät partion jäseniksi ja maksavat jäsenmaksun. Pettersson oli partiolainen jo ennen mentorointia, mutta monet PäPan luottamushenkilöiden mentoreista ovat entisiä partiolaisia, joilla ei ole enää aikaa harrastaa partiota. Mentoreina he pääsevät osallistumaan partiotoimintaan heille sopivalla tavalla.
Toimiva mentorointisuhde ei vie montaa kalenteripäivää, sillä esimerkiksi kolmesta neljään tapaamista vuodessa on todettu riittäväksi. Tapaamisten välissä voi vaikka sähköpostitse kysellä kuulumisia ja neuvoja hankaliin tilanteisiin.
Suhteessa on pyrittävä siihen, että myös mentoroija oppii uutta ja kehittyy ihmisenä. Mitä Maria Pettersson sai mentoroinnista?
– Se oli jännittävä ja opettavainen kokemus. Hanna oppi nopeasti ja imi tietoa, muttei kyseenalaistamatta. Välillä jouduin miettimään uudestaan, että tosiaan: miksi ajattelen juuri näin?
Mentorointisuhde on läheinen, mutta ammattimainen
Mentorointisuhdetta kuvaillaan luottamukselliseksi ja jopa intensiiviseksi. Tapaamiset ovat rentoja, mutta ammattimaisen asiallisia. Varsinaista ystävyyssuhdetta ei tarvitse syntyä, vaikka henkilökemioiden on toimittava. Esimerkiksi Virtanen ja Pettersson eivät tiedä juurikaan mitään toistensa yksityiselämästä.
Mentoripari voi tavata missä tahansa, kuten kahvilassa tai puistossa. Virtanen ja Pettersson kävivät tapaamisissaan läpi julkaistuja Heppu-lehtiä. Puheenaiheena oli esimerkiksi se, kuinka vaikeaa on samanaikaisesti sekä nostattaa partiolaisten yhteishenkeä, että kritisoida mahdollisia ongelmakohtia. Myös toimittajien rekrytointi ja innostaminen olivat keskustelujen aiheena.
– Ymmärrykseni, ajatukseni ja tavoitteeni ovat kehittyneet mentoroinnin avulla. Juttujeni taustalla on nyt enemmän ajatustyötä kuin ennen. Marialta saamani palaute ei ole johtanut mihinkään nopeasti toteutettuihin konkreettisiin tekoihin tai muutoksiin, vaan neuvot jäävät alitajuntaan ja synnyttävät ideoita myöhemmin, Virtanen pohtii.
Mentorointi on varteenotettava keino auttaa missä tahansa partiopestissä toimivia partiolaisia. Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ovat kokeilleet mentorointitoimintaa nyt noin puolentoista vuoden ajan. Ensimmäiset mentorit hankittiin piirileiri Sarasteen leirinjohtajille ja piirihallituksen jäsenille.
– Monet aikuiset tekevät partiossa todella paljon töitä. He saavat siitä kiitosta ja kokemusta tulevaisuutta varten, ja partiossa on tapana, että ihmisiin luotetaan. Mielestäni heille olisi kuitenkin hyvä antaa mahdollisuus saada tällaista tukea, Pettersson sanoo.
Teksti: Elina Kivilä, kuvat: Otso Nuotio
Lähteenä on käytetty lisäksi Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirihallituksen mentorointioperaatiosta vastaavan Timo Muttosen haastattelua. Mentorointitoiminnasta kiinnostuneet voivat kysyä aiheesta lisää häneltä, etunimi.sukunimi@partio.fi.
Lisää aiheesta:
Yritysjohtajien mentorointihanke auttaa vastavalmistuneita nuoria (Helsingin Sanomat 13.10.2013)